Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2016-12-09 12:08:59

Krampampuli – a pokolian tüzes téli ital

Egykoron az ünnepi családi, társasági összejövetelek kedvenc italának és attrakciójának számított a krampampuli. Leginkább karácsony táján és farsang idején fogyasztották, ezzel is ellensúlyozva a téli hideget. Ma már szinte az összes adventi vásárban kínálják a forralt bor és a forró csoki mellett. A recept alapján otthon is elkészíthető a tüzes finomság.

 

Milyen italról is van szó tulajdonképpen?

A krampampuli egy olyan fűszerezett, cukorral kevert alkoholos ital, melyet fogyasztás előtt egy kis időre meg is gyújtanak. Megközelítőleg a 19. század első fele óta országszerte fogyasztják és a selmeci hagyománykörnek is elengedhetetlen itala. Valószínűleg német közvetítéssel kerülhetett Magyarországra, de lehetséges eredete Észak-Olaszország is, ahol  „carampampoli” néven ismernek hasonló módon készített hagyományos italt.  Az ital neve feltehetően a crampus (ördög) szóból származik, és jelzi pokolian tüzes mivoltát is.

 

A krampampuli nógrádi vonatkozása

A vérbeli krampampuli jó palóc házi pálinkával készült, ami még jobban növelte a „fűtő hatást” és egy igazán ütős italnak számított. Advent idején különösen divatos volt a fogyasztása.

Nógrád megyében kifejezetten a „bányászok itala”-ként volt számontartva. December 4-én, Szent Borbála napján (a bányászok védőszentjének a napja) került elő a krampampuli, amikor is koccintással ünnepeltek a nehéz fizikai munkát végző nógrádi férfiak.

 

Hozzávalók:

  • apróra vágott cukrozott narancshéj vagy narancskarikák
  • aszalt szilva
  • datolya
  • füge
  • mazsola
  • darabos dió, mandula
  • 50 dkg kockacukor
  • 3-4 dl rum
  • 1 liter vörösbor
  • 1 l sötétre főzött tea

 

Elkészítés:

Tegyük az összes gyümölcsöt egy nagy tálba. Helyezzünk a tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk, majd pakoljuk rá a kockacukrot. Öntsük le jó erős rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a tálban lévő gyümölcsre csepeg. Ha a láng elaludt, öntsünk rá egy liter jó, forralt fűszeres (fahéj, citromhéj, szegfűszeg) bort, 1 liter forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét.

Hogy ne legyen nagyon tömény, öntsük hozzá az 1 liter sötétre főzött teát. Vastag falú csészékben tálaljuk, és mindegyikbe tegyünk gyümölcsöt is.

 

Szerző: Králik Márti




× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink