PALÓCGULYÁS
Ma talán az egyik legismertebb, a tájegységhez kapcsolódó étel, a palócleves vagy palócgulyás, igaz nem közvetlenül a palócokhoz kapcsolódik, hanem Mikszáth Kálmánhoz. A híres Gundel étterem tulajdonosa, Gundel János készítette el 1892-ben a finom ételeket közismerten kedvelő „Nagy Palóc”, számára.
Hozzávalók:
40 dkg bárány-vagy marhahús (esetleg 0.5 kg sertés hús), 1 fej vöröshagyma, 40 dkg tisztított burgonya, 30 dkg mirelit vagy egy üvegkonzerv zöldbab, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál paprika, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, zsír
Ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, babérlevél
Elkészítés:
A húsból pörköltet főzünk.
A kockára vágott krumplit, babot külön főzzük egy pár db babérlevéllel, kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. (Ez lesz a leves alap). Ha mindkettő kész, akkor a pörköltet beleöntjük a leves alapba, tejfölös habarást készítünk és ráöntjük.
Jó étvágyat!