Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2016-11-14 14:44:51

PALÓCGULYÁS

Ma talán az egyik legismertebb, a tájegységhez kapcsolódó étel, a palócleves vagy palócgulyás, igaz nem közvetlenül a palócokhoz kapcsolódik, hanem Mikszáth Kálmánhoz. A híres Gundel étterem tulajdonosa, Gundel János készítette el 1892-ben a finom ételeket közismerten kedvelő „Nagy Palóc”, számára.

 

Hozzávalók:

40 dkg bárány-vagy marhahús (esetleg 0.5 kg sertés hús), 1 fej vöröshagyma, 40 dkg tisztított burgonya, 30 dkg mirelit vagy egy üvegkonzerv zöldbab, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál paprika, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, zsír

Ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, babérlevél

 

Elkészítés:

A húsból pörköltet főzünk.

A kockára vágott krumplit, babot külön főzzük egy pár db babérlevéllel, kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. (Ez lesz a leves alap).  Ha mindkettő kész, akkor a pörköltet beleöntjük a leves alapba, tejfölös habarást készítünk és ráöntjük.

 

Jó étvágyat!




× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink