Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2018-08-01 09:50:58

Hétvégén Palóc Világtalálkozó!

Két nap múlva, pénteken kezdődik el Palócföld hagyományainak és értékeinek bemutatása, annak életben tartása. A hosszú palóchétvége alatt 36 kórus, 14 képző- és népművész, 8 zenekar, 35 kortárs költő és író, 13 táncegyüttes és öt hagyományőrző közösségi is bemutatkozik a nagyközönségnek az V. Palóc Világtalálkozón. 

 

A 2009-ben megalakult Tar Lőrinc Baráti Kör Egyesület legfőbb célja, hogy létrehozzon egy olyan szeretetteljes közösséget, amely erősíti az egymás iránt érzett felelősséget és tiszteletet, valamint összetartásra buzdít. A hagyományok ápolása, fenntartása és a magyar ősiség kutatása is a céljai közé tartozik. 

A találkozó első napját péntek délután a Kék pántlika népdal- és mesemondó verseny döntőjével nyitják meg. Palóc írókról és költőkről is megemlékeznek, majd ezt követően a Magyarok Istenének ünnepe következik és meggyújtják a palócok tüzét is. 

A szombati nap során egésznapos hagyományőrző műsorokat tekinthetnek meg az érdeklődők és részt vehetnek író-olvasó találkozókon, koncerteken is. A Palóc Lakodalmas menet délután indul el, ezzel párhuzamosan pedig a Palóc Lovas Barantások bemutatója és az Aranykard Sárkánylovagok íjászbemutatója is zajlik. A kreatív alkotók kovács, kosárfonó és bőrdíszműves mesterségek rejtelmeibe is betekinthetnek. Az estét népzenei koncert, majd tüzes bemutató és tábortűz zárja. 

Vasárnap lesz a Palócok Összefogásának Napja, amikor is szentmisét tartanak a palócok megmaradásáért és összefogásáért, majd a misét követően a Szent Korona Ünnepre látogatnak el a résztvevők. A szlovákiai Ipolybalogon idén már tizenegyedszer rendezik meg ezt az eseményt.  

 

Fotó: Králik Márta
 
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink