Magazin21: A Palóc Világtalálkozó nem maradhat el | |


Magazin21


2017-09-09 14:53:07

Szikragyújtó nap

Egy kis visszatekintés...

 

2015. augusztus 8. 

Ezen a napon volt Kisterenyén, a Gyürky-Solymossy Kastélyparkban a III. Palóc Világtalálkozó.

Ekkor mentem ki a családdal, és fotóztam először szinte végig az eseményt, a fellépőkkel, a kiállítókkal és a Kastélykert mesés környezetével együtt. És egy olyan eufórikus érzés lett úrrá rajtam, hogy azt éreztem, "itthon vagyok, családban vagyok". Összegyűlt egy nagy palóc közösség, a határon túlról is, akik mind értékes emberek egytől egyig, és szeretettel fordulnak egymás felé. A kiállítók is kitettek magukért, mert lenyűgöző alkotói és művészi remekművet, kézműves termékeket kínáltak a portékájukon. A palóc lángosról és a palóc sörről pedig szintén ódákat lehetne zengeni. Emlékszem, hogy ezt az albumomat több, mint százan osztották meg a közösségi oldalon...

 

És egyre erősebben itt motoszkált a fejemben az az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan prémium minőségű kommunikációs platformra, amely nem csak az elmúlt idők értékeit mutatja be a nógrádi fiataloknak, hanem a jelenlegi fiatal tehetségek is lehetőséget kaphatnak a bemutatkozásra. De vajon mi lenne erre a legjobb megoldás...?

Véletlenek nincsenek. Pont két éve ősszel értek úgy össze a szálak, hogy olyan nagyszerű emberekkel találkoztam, akiknek hasonló volt a motivációjuk. Így egy ütős csapattal megvalósítottuk a Magazin21-et, amelynek a fő üzenete, hogy "palócnak lenni menő". (Mind gasztronómiát, turisztikai célpontokat, mind pedig az értékeket és a tudást tekintve.)

 

Egy év múlva szintén ugyanott pedig már oda nőtte ki  magát az esemény, hogy 2016-ban a Palóc Lakodalmas menet a csatlakozók nagy létszámából (közel 700 fő) adódóan bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. A palóc viseletet, népdalokat, néptáncokat éppúgy bemutatták, mint a gasztronómiát és a palóc lakodalmast is. A három nap alatt közel 50 egyéni előadó, 21 néptáncegyüttes, ötven népi énekcsoport, népdalkör és kórus, 15 népi zenekar, és egy tucat népmesemondó szórakoztatta a közönséget.

 

Sajnos az idén a Palóc Világtalálkozó elmaradt. De bízva abban, hogy jövőre újra megvalósul az immár V. Palóc Világtalálkozó, 2017. augusztus 26-án, Taron, a "Szikragyújtó napon" kultúrális műsorokkal, kézműves vásárral, konferenciával és a Palóc Szövetség alakuló gyűlésével a Tar Lőrinc Baráti Kör várta szeretettel az érdeklődőket.

Tehát ismét ellátogattunk idén is erre az eseményre, most már a Magazin21 képviseletében, tulajdonképpen harmadszor. Jó volt újra egy kis ízelítőt kapni a "mini-világtalálkozóból", és egy baráti beszélgetést folytatni a szervezőkkel, kiállítókkal, fotósokkal. Aztán a baráti ölelésből hazafelé indulva az is feltűnt, hogy a magazinok is egytől egyig elfogytak. 

 

Bízunk abban, hogy jövőre az V. Palóc Világtalálkozón az aktuális Guinness Rekordot is tudjuk überelni.

Mi biztosan ott leszünk. Találkozzunk 2018-ban is!

 

Szerző: Králik Márta

Fotó: Nagy Gáborné

 
× Note! Be kell jelentkezned hogy hozzászólhass a cikkhez!


Hozzászólások:

Elérhetőségeink

Cím
3100
Salgótarján
Budapesti út 39
Telefon
+36 (32) 745 647

Támogatóink